diumenge, 1 de novembre del 2015

En perspectiva.

El dia a dia, juntament amb la nostra ambició i ganes de millora, ens porta sempre a mirar endavant i enfocar els nostres esforços cap a nous reptes. Ens informem i ens formem en les noves tendències educatives. Busquem adaptar la nostra pedagogia al que creiem hem d'oferir al nostre alumnat i això ho fem dia rere dia. Aquest mirar sempre endavant fa que perdem de vista on vàrem començar i quins han estat el moments claus en el canvi, així com les eines i influències que ens han portat a seguir aquest camí.
Aprofitant el fet de ser convidat a la III Jornada Ensenyar Europa a les aules, organitzat per la UPF i el Departament d'Ensenyament, per explicar la nostra experiència en la utilització de la tecnologia en el nostre centre com a eina d'aprenentatge, he fet una pausa i he mirat endarrere. He vist que COMÈNIUS ha estat el dinamitzador de tot plegat i que Europa ha estat la porta per on han entrat moltes de les noves idees, metodologies i canvis. Fent referència a les tecnologies, m'he adonat que en només 15 anys hem fet un canvi irreversible en la manera que enfoquem l'aprenentatge de l'alumnat, el qual, per suposat, va de la ma de les TIC, actualment TAC, dels smartphones, de les tablets, d'ells i elles.
Qualsevol canvi comença en una petita acció que s'ubica en algun lloc. En els nostre cas els canvis s'han iniciat a partir dels 6 projectes comènius realitzats en aquests 15 anys i el lloc on ha germinat aquest embrió ha estat l'aulABP. Una aula què és una conseqüència de tot plegat.

Serveixi d'exemple aquestes dues formulacions fetes a l'alumnat en 15 anys de diferència:


  • Fes un WORD/POWERPOINT per explicar-me el funcionament d'una central elèctrica (any 2001)
  • Soc una empresa que vull invertir en una central elèctrica, on la construiríeu? (any 2015)

Hi ha diferència, no?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada